sunnuntai 11. syyskuuta 2016

1870-luvun kangaspuut

 Olin auttamassa 146-vuotta vanhojen kangaspuiden kokoamisessa Ranuan museolla. Kysyttäessä oli puhe vain vanhoista kangaspuista. Yllätys oli siis suuri, kun edessä olikin näin vanhat hauraat puut, joista puuttui osia ja jotko olivat seisoneet varastossa 70-luvulta lähtien. Ei siinä voinut muuta kuin ruveta hommiin näyttelyn suunnittelijan avulla saatiin puut osiksi rikkomatti niitä ja siirrettyä toiselle puolelle tulevaa näyttelytilaa.


Puiden ollessa vielä osina otin jäljellä olevan tukkikankaan irti ja yllätykseksi se oli uusiokäytössä oleva maissisäkki, missä on aikoinaan ollut eläimille syötettävää kuivattua maissia. Pääsin sitten ompelemaan ja kiinnittämään uudet kankaat puihin. Tämän jälkeen rupesin tekemään niisiä kaverin tekemällä niisipuulla. Ensimmäisen päivän työt vei 12 tuntia



 Niisien teko jatkui seuraavana päivänä ja  aloin rakentamaan kangasta etukäteen luodulle loimelle.








Puihin jouduttiin tekemään uusia osia mm. kiilat, kampi ja niisivarret. Puihin tehdään vielä penkki. Kun pieni kudontanäyte oli saatu tehtyä niin laitettiin alustavasti naisten käsityöt osion tavaroita paikalleen ja laiteltiin lankoja havainnoillistamaan käyttöä. Tämä homma sai miettimään museologiaankin tämän hetken opintojen lisäksi.


Tämä näyttely avautuu kesällä 2017 Ranuan museon yläkertaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti